ZenWay Agnetha

Over

Agnetha Kooistra

Mijn naam is Agnetha Kooistra, geboren in 1981 en eigenaar van Zenway Yoga Studio en InnerWay. Zelf beoefen ik yoga vanaf 2008 maar heb daarvoor altijd veel aan beweging en dans gedaan. Yoga is voor mij een manier geweest om mezelf terug te vinden…

Hoe het begon

Na een vervelende tijd kwam ik in
aanraking met meditatie en yoga

De allereerste keer meditatie les liep ik halverwege hyperventilerend de ruimte uit… Door m’n gebroken hart was het intens om écht te voelen…en dat was confronterend..maar verhelderend dan ook wel weer. Want blijkbaar maakte het iets los, raakte het iets aan. Aandacht en Adem.. hoe simpel kan het zijn. Al gauw stond ik ook op de yogamat, power yoga was mijn keuze… Daarvan weet ik nog dat ik het allemaal snel vond gaan en bepaalde termen en houdingen nog niet kende waardoor ik wat stuntelend de les door kwam. Ook dit hield me niet tegen toch weer te gaan, en zoals met alles wat zich herhaald..je herkent het en het gaat al gauw wat makkelijker. Als je op de mat staat, mag je alles laten zijn zoals het is. Je hoeft niet te presteren, mooier te maken, of te laten zien aan de buitenwereld hoe je iets kan.. Op de yogamat mag je juist meer naar binnen keren, meer bij jezelf, jou lichaam, jou adem, jou aandacht. In het begin heb je vaak de neiging om te kijken naar de yogajuf, of naar je iets lenigere buurvrouw… juist dit is niet belangrijk..het ziet er bij iedereen anders uit, want elk lijf is anders. Er bestaat geen perfecte houding en al helemaal niet een goedkeuring of afkeuring daarvan.

Bij yoga gaat het er om hoe het bij JOU op DAT moment voelt; wat heb je nodig in deze houding, welke beweging voelt goed en wat kan ik aanpassen? Je zoekt je grenzen op, zeker! Dat waar je weerstand is, bevind zich je groei. Dat is ook yoga, maar bewaak ook je grenzen, hou het voor jou aangenaam en stabiel. Wat ik vaak zeg tijdens de lessen is: Vraag jezelf af bij hoe het voelt, brengt mij dit iets? Of doe ik mezelf geweld aan? Ben ik aan het bewegen vanuit een ambitie…? Wil je verder komen of dieper in de houding komen vanuit een streven? Of is het een onderzoekende en milde blik die je hierin kan herkennen?

ZenWay Agnetha

werk en yoga

Al bijna 20 jaar ben ik werkzaam in mijn eigen salon, als schoonheidsspecialiste en permanente make-up specialist. Voor een groot deel bestaat mijn werk dus uit “het uiterlijk”. Al een aantal jaar was ik wat zoekende in het werk… maar naar wat? Ik doe echt wat ik leuk vind, dus echt helemaal iets anders willen was niet het niet.

Uiteindelijk kwam het antwoord tijdens een intense yogales en door een cursus Trauma Sensitive Yoga van Anneke Sips. Dit liet mij inzien dat yoga iets is wat ik heel graag wilde delen, en wil doorgeven!

Naast mijn werk aan uiterlijkheden wil ik graag mensen laten zien dat ook je binnenwereld mee telt, en dat je daarvoor “alleen maar” op een mat hoeft te staan en zitten en je aandacht bij jezelf en je adem te brengen. Wat het allemaal zo bijzonder maakt, is dat wat je op de mat tegenkomt, waar je mee struggeld, wat je confronteerd maar ook wat jou ontspanning geeft en je leert in je lijf aan te komen, dat dat juist hetgeen is dat je helpt als je van de mat af stapt.

“Yoga begint pas echt als je van de mat af stapt”

'Be the change you want to see in the world'

Ghandi

Kennis maken met yoga?